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Q: What if I receive an error when I try to access “Report Absences”? 
Clearing the browser cache may resolve the issue.  If the error persists, submit 
an IRT ticket.   

Q: Who do I contact if I need assistance reporting my absences? 
Please contact your department timekeeper for assistance. You may also contact 
the Human Resources Payroll department at 916-278-6211 or email:  
payroll_office@csus.edu.   

For more information and detailed instructions on reporting your time, please 
consult the Absence Management section of the Payroll Services website. 

Q: What other absences would I report? 
In addition to sick leave, personal holiday and vacation, other absences to report 
may include: 
• Bereavement/Funeral Leave 
• Sick Bereavement Leave (may supplement bereavement/funeral leave) 
•Jury Duty:  Refer to CFA Contract/ Article 23 “Leaves of Absence with Pay – Jury 
Duty Leave”. 

 
For a list of all paid absence types, please refer to the CFA Contract. 

Q: Are holidays considered an absence? 
No. The holiday calendar is built into the system and holidays do not need to be 
entered. 

Q: What if the absences are greater than the accrued leave balance?   
Submitting approved leaves/absences greater than the accrued leave balance 
results in an error message. 

In this situation, report the absence as “dock” time.  After entering any 
absences as “dock”, please notify the department timekeeper, so Payroll can be 
notified prior to the monthly dock deadline.  Any dock time reported after the 
deadline will be deducted from a future pay period. 

Q: Are absences reported based on class time/office hours missed? 
Enter absences for each academic workday an absence occurred (versus each 
class missed).  Refer to the Payroll calendar for academic workdays.   
 

  

mailto:servicedesk@csus.edu?subject=Report%20Absences%20Error
mailto:payroll_office@csus.edu?subject=Reporting%20Absence%20Issue
https://www.csus.edu/administration-business-affairs/human-resources/payroll/absence-management.html
https://www.calstate.edu/csu-system/faculty-staff/labor-and-employee-relations/Pages/unit3-cfa.aspx
https://www.calstate.edu/csu-system/faculty-staff/labor-and-employee-relations/Pages/unit3-cfa.aspx
https://www.csus.edu/administration-business-affairs/human-resources/payroll/index.html


Absence Management Self Service - Faculty 
Frequently Asked Questions 

 

Absence Mgmt FAQs 100324.docx Page 2  Revised 10/3/2024 

Leave Balances 
 
Q: When will leave balances be updated and available to employees? 

Around the 15th of the month, the prior absence period will be closed. Absences 
will be deducted from the previous balance and new accruals, if any, will be posted. 

Q: When are leave credits earned and when are they available for 
use?  
Leave is earned and available for use at the beginning of the pay period following 
a qualifying pay period. For purposes of calculating sick leave, an employee who 
is paid eleven (11) or more days is considered to have completed a qualifying pay 
period. 

Q: How do I view my leave balances? 
Access the Employee Center Self Service using a VPN connection to the My Sac 
State portal. 
 

Q: Who should I contact if there is a discrepancy with my leave 
information? 

Contact the department timekeeper for any discrepancies. Department 
timekeepers will refer the issue accordingly if additional Payroll assistance is 
needed. 

https://my.csus.edu/
https://my.csus.edu/
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